Gospodarski razvoj, prostor, okolje, infrastruktura, tehnologija in energetika

Uveljavitev e-vinjete

ODD-GUMB-kat1-gosp.png
Besedilo koalicijske pogodbe

Uveljavitev elektronske vinjete

izpolnjena.png
Trenutni status obljube Izpolnjena

Vlada je avgusta 2020 potrdila novelo zakona o cestninjenju, ki je omogočil uveljavitev e-vinjet. Te je mogoče kupiti od lanskega decembra. Vlada je obljubo o uveljavitvi e-vinjete izpolnila.

izpolnjena.png
Izpolnjena

S februarjem ukinjena prodaja vinjet v obliki nalepk

6. 1. 2022

Samo Demšar

20211201-01097079.jpg

Foto: Nebojša Tejić/STA

Koalicijski partnerji so se v koalicijski pogodbi zavezali k uveljavitvi elektronske vinjete.

Vlada je avgusta 2020 potrdila novelo zakona o cestninjenju, ki določa uvedbo cestninjenja vozil z maso do 3,5 tone z elektronsko vinjeto od 1. decembra 2021. Ne glede na to pa bo do konca januarja letos še vedno mogoče kupiti tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepke. Te bodo veljale do izteka njihove veljavnosti, četudi bo to po 31. januarju.

Družba za avtoceste (Dars) je maja lani s slovaškim podjetjem SkyToll sklenila pogodbo za postavitev in delovanje sistema elektronske vinjete v vrednosti dobrih 20 milijonov evrov. SkyToll mora delovanje sistema zagotavljati do 1. februarja 2027.

E-vinjete so na voljo za uporabnike vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone, z nakupom pa si uporabnik zagotovi pravico do uporabe slovenskih avtocest in hitrih cest. Uporabniki enoslednih motornih vozil lahko izbirajo med tedensko, polletno in letno, uporabniki dvoslednih vozil pa med tedensko, mesečno in letno vinjeto.

Elektronske vinjete niso vezane na koledarsko leto, saj začetek veljavnosti izbere uporabnik. Kot določa novela, se uporabniku ob odjavi vozila iz prometa povrne neizkoriščena vrednost polletne ali letne vinjete.

V nasprotju z vinjetami v obliki nalepke so e-vinjete vezane na registracijsko označbo avtomobila. Nadzor nad e-vinjetami se izvaja prek kamer, ki so nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestnega nadzora.

Uporabniki vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone od leta 2018 cestnino plačujejo prek sistema elektronskega cestninjenja DarsGo, po katerem Dars cestnino obračuna po prevoženi razdalji.

SKLEP

Koalicijski partnerji so se zavezali k uveljavitvi elektronskih vinjet.

Vlada je avgusta 2020 potrdila novelo zakona o cestninjenju, ki je omogočil uveljavitev e-vinjet. Te je mogoče kupiti od lanskega decembra.

Vlada je obljubo o uveljavitvi e-vinjete izpolnila.

Preberi celotno analizo

Pojdi na seznam vseh obljub