Mladi, družina, pokojnine, socialne zadeve

Ustanovitev urada za demografijo

ODD-GUMB-kat2-mlad.png
Besedilo koalicijske pogodbe

Ustanovitev vladnega urada za demografijo s sedežem v Mariboru

izpolnjena.png
Trenutni status obljube Izpolnjena

Urad za demografijo je začel delo 15. oktobra lani. Najprej je deloval v Ljubljani, od marca pa ima sedež v Mariboru.

spremljlamo.png
V izvajanju

Urad za demografijo ima sedež v Ljubljani

19. 1. 2022

Matej Zwitter

Koalicijske stranke so se zavezale, da bodo ustanovile vladni urad za demografijo, ki bo imel sedež v Mariboru.

Vlada je avgusta 2020 sprejela odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. Po prvotnem odloku bi urad vodil minister brez resorja, toda oktobra 2020 je vlada sprejela nov odlok, ki je določal, da urad vodi direktor. Čeprav naj bi urad po prvotnih načrtih začel delovati septembra 2020, je vlada kasneje ustanovitev večkrat prestavila, tako da je začel delovati 15. oktobra lani.

Takrat je vlada na položaj vršilca dolžnosti direktorja do imenovanja novega, vendar največ za šest mesecev, imenovala Danila Lončariča, občinskega svetnika iz vrst SDS v občini Makole, ki je bil dotlej zaposlen na mariborskem centru za socialno delo.

Kljub temu da so se vladajoče stranke v koalicijski pogodbi zavezale, da bo sedež urada v Mariboru, ta trenutno deluje v vladnih prostorih na Gregorčičevi 20 v Ljubljani. Lončarič je pojasnil, da je to le začasna lokacija, dokler ne najdejo ustreznih prostorov. Kdaj načrtujejo selitev, ni pojasnil.

Urad je sicer med drugim pristojen za spremljanje in analiziranje demografskih gibanj, pripravo strateških dokumentov s področja demografije, usklajevanje demografske politike med različnimi institucijami, ozaveščanje o demografskih izzivih in spremljanje demografske politike drugih držav.

V proračunih za leta 2021, 2022 in 2023 ima zagotovljenih po 1,5 milijona evrov, trenutno pa je v njem zaposlen samo Lončarič. Kot je še pojasnil za Oštro, je bilo delo urada doslej povezano predvsem s pravnimi, kadrovskimi in finančnimi nalogami ter informatiko.

SKLEP

Koalicijske stranke so se zavezale, da bodo ustanovile vladni urad za demografijo s sedežem v Mariboru.

Urad za demografijo je začel delo 15. oktobra lani, za zdaj pa deluje na Gregorčičevi 20 v Ljubljani. Kot je pojasnil vršilec dolžnosti direktorja Danilo Lončarič, je to začasna rešitev, dokler ne najdejo ustreznih prostorov. Obljuba je torej v izvajanju.

Preberi celotno analizo

izpolnjena.png
Izpolnjena

Urad za demografijo preselili v Maribor

12. 4. 2022

Matej Zwitter

Vlada je urad za demografijo preselila v Maribor.

Urad, ki ga je vlada ustanovila oktobra lani, je najprej deloval v vladnih prostorih na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, po novem pa ima prostore na Trgu Leona Štuklja 12 v Mariboru. Na uradu so za Oštro pojasnili, da so se v nove prostore preselili 24. marca letos.

Stavba, v kateri deluje urad, je sicer v večinski lasti državne družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na uradu so pojasnili, da prostor od DUTB najema ministrstvo za javno upravo.

Urad je imel v začetku aprila poleg vršilca dolžnosti direktorja še pet zaposlenih.

SKLEP

Koalicijske stranke so se zavezale, da bodo ustanovile vladni urad za demografijo s sedežem v Mariboru.

Urad za demografijo je začel delo 15. oktobra lani. Najprej je deloval v Ljubljani, od marca pa ima sedež v Mariboru. Obljuba je izpolnjena.

Preberi celotno analizo

Pojdi na seznam vseh obljub