Kmetijstvo in podeželje

Ureditev pridelave in rabe konoplje

ODD-GUMB-kat4-kmet.png
Besedilo koalicijske pogodbe

Ureditev pridelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene

prelomljena.png
Trenutni status obljube Prelomljena

Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog zakona o gojenju in prometu s konopljo za medicinske namene, ki ureja njeno pridelavo, ne pa tudi rabe. Predlog je še vedno v medresorskem usklajevanju in ne bo sprejet pred koncem mandata aktualne vlade.

spremljlamo.png
V izvajanju

Vlada ureja pridelavo konoplje, ne pa tudi uporabe

26. 7. 2021

Samo Demšar

Stranke vladajoče koalicije so se zavezale, da bodo uredile pridelavo in rabo konoplje v medicinske in industrijske namene.

Uporaba sintetičnih kanabinoidov ter cvetnih in plodnih vršičkov konoplje v medicini je v Sloveniji z zdravniškim receptom dovoljena od leta 2017. Takrat je vlada konopljo iz prve skupine prepovedanih drog razvrstila v drugo skupino, za katero je dovoljena uporaba v medicini.

Kljub temu pa v Sloveniji še ni dovoljeno gojenje konoplje v medicinske namene. Na ministrstvu za zdravje so za Oštro.si pojasnili, da so pripravili predlog zakona, ki določa pogoje in postopek za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje za medicinske namene. Pridelovalec bo med drugim moral imeti dovoljenje za proizvodnjo zdravil, zagotavljati pa bo moral ustrezno varovane prostore in sledljivost rastlin.

Predlog zakona je bil do 17. julija v javni razpravi, sledi pa medresorsko usklajevanje, so pojasnili na ministrstvu. Predvidevajo, da bi predlog zakona lahko sprejeli do konca leta.

Dovoljenja za gojenje konoplje v medicinske namene bo po predlogu zakona izdajalo ministrstvo za zdravje. Prav tako bo določalo količine in cene pridelka za domači trg. Konopljo bo lahko odkupoval in naprej prodajal izključno nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Kot so pojasnili na ministrstvu, za potrebe slovenskega trga v medicinske namene zadostuje en pridelovalec konoplje. Ocenili so, da je za slovenski trg na leto potrebnih 20 kilogramov pridelka, izbrani pridelovalec pa bo presežke pridelave lahko tudi izvažal.

Kljub temu da v Sloveniji obstaja pravna podlaga za uporabo konoplje v medicinski namen, sistem v praksi ni zaživel, meni Eva Tavčar, docentka na ljubljanski fakulteti za farmacijo, ki se med drugim ukvarja z medicinsko uporabo konoplje.

Opozorila je, da so v slovenskih lekarnah na voljo le izolirani kanabinoidi v tekoči obliki, ne pa tudi cvetovi konoplje in zdravila iz ekstraktov konoplje, čeprav zakonodaja to dopušča. Prav tako po njenem mnenju ni dovolj izobraževanj za zdravnike o uporabi konoplje v medicinske namene, zato marsikateri ob predpisovanju zdravil sploh ne pomisli nanjo.

Na naše vprašanje, zakaj v predlogu zakona poleg pogojev za pridelovalce medicinske konoplje niso predlagali tudi podrobnejše ureditve rabe za medicinske namene, na ministrstvu niso odgovorili. Pojasnili so le, da koalicijska pogodba predvideva »ureditev in pridelavo konoplje v medicinske in industrijske namene«, kar sicer ne drži, saj koalicijska pogodba omenja tudi ureditev uporabe.

Pridelava industrijske konoplje bo dovoljena tudi iz sadik

Pridelavo konoplje za industrijske namene iz semena omogoča uredba o pridelavi konoplje iz leta 1999. Pridelava je dovoljena le iz semen, ne pa tudi sadik, pridelovalec pa mora imeti dovoljenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na ministrstvu so za Oštro pojasnili, da v tem mandatu ne predvidevajo sprememb glede pridelovanja industrijske konoplje iz semena.

Pripravljajo pa nov pravilnik o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje in maka v industrijske namene. Ta bo poleg pridelave iz semen omogočil tudi pridelavo iz sadik konoplje.

Prodajo sadik konoplje pa bo urejal pravilnik o trženju razmnoževalnega materiala in sadik navadne konoplje, ki ga pripravljajo na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Uporaba sadik bo po tem pravilniku dovoljena za vzgojo konoplje, pa tudi za pridelavo semen, proizvodnjo hrane in pijač ter kozmetičnih izdelkov in druge industrijske namene.

Oba pravilnika sta po podatkih e-uprave trenutno v medresorskem usklajevanju.

SKLEP

Koalicijske stranke so se v koalicijski pogodbi zavezale, da bodo uredile pridelavo in rabo konoplje v medicinske ter industrijske namene.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog zakona o gojenju in prometu s konopljo za medicinske namene, s katerim bodo uredili možnost pridelave konoplje v medicinske namene. Pričakujejo, da predlog sprejet še letos.

Zakaj zakon ne vsebuje tudi dodatne ureditve uporabe konoplje za medicinske namene, kot je bilo predvideno v koalicijski pogodbi, niso pojasnili.

Na področju pridelave konoplje za industrijske namene ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pripravljata dva pravilnika, ki bosta omogočila pridelavo industrijske konoplje iz sadik in njihovo prodajo.

Vlada pripravlja zakon o pridelavi konoplje za medicinske namene ter pravilnika, ki urejata pridelavo industrijske konoplje iz sadik, zato je obljuba v izvajanju.

Preberi celotno analizo

zaustavljena.png
Zastala

Ureditev uporabe konoplje v medicinske namene še v medresorskem usklajevanju

24. 1. 2022

Samo Demšar

Na ministrstvu za zdravje so za Oštro pojasnili, da je predlog zakona o gojenju in prometu s konopljo v medicinske namene trenutno v drugem krogu medresorskega usklajevanja. Ocene, do kdaj predvidevajo zaključek usklajevanja in sprejetje zakona, nam z ministrstva niso sporočili.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pojasnili, da je pravilnik o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje in maka medresorsko usklajen, potekajo pa še zadnja usklajevanja in popravki v skladu s pripombami vladne službe za zakonodajo. Ministrstvo predvideva, da bo pravilnik začel veljati pred začetkom letošnje sezone setve konoplje, torej do aprila.

Kot so sporočili z ministrstva, je medresorsko usklajen tudi predlog pravilnika o trženju razmnoževalnega materiala in sadik navadne konoplje; 22. decembra so ga posredovali v notifikacijo evropski komisiji. Skladno z evropsko zakonodajo lahko ministrstvo sprejme predlog 90 dni po notifikaciji, torej po 23. marcu letos.

SKLEP

Na ministrstvu za zdravje so julija predvidevali, da bodo predlog zakona o gojenju in prometu s konopljo v medicinske namene sprejeli do konca leta, vendar je ta še vedno v medresorskem usklajevanju, ocene, do kdaj bi po novem lahko bil sprejet, pa nam z ministrstva niso sporočili. Ugotavljamo, da je izvajanje obljube zastalo.

Preberi celotno analizo

prelomljena.png
Prelomljena

Vlada ni uredila pridelave in rabe konoplje

4. 4. 2022

Samo Demšar

Stranke vladajoče koalicije so se zavezale, da bodo uredile pridelavo in rabo konoplje v medicinske in industrijske namene.

Na ministrstvu za zdravje so julija lani pripravili predlog zakona, ki določa pogoje in postopek za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje za medicinske namene, ne ureja pa tudi rabe konoplje v medicinske namene.

Kot so sporočili z ministrstva, je predlog še vedno v medresorskem usklajevanju. Tako do konca mandata te vlade ne bo sprejet, saj v tem sklicu ni več načrtovane nobene seje državnega zbora.

Na področju urejanja industrijske konoplje je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo nov pravilnik o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje in maka v industrijske namene. Ta poleg pridelave iz semen predvideva tudi pridelavo iz sadik konoplje.

Toda pravilnik je po pojasnilih ministrstva še vedno v usklajevanju na vladni službi za zakonodajo. Januarja so sicer v odgovoru Oštru predvidevali, da bo začel veljati že pred aprilom, vendar se bo po trenutni oceni ministrstva to zgodilo šele konec julija.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pripravila pravilnik o trženju in razmnoževanju sadik navadne konoplje, ki bo urejal tudi njihovo prodajo. Po predlogu uprave bo uporaba sadik dovoljena za vzgojo konoplje, pridelavo semen, proizvodnjo hrane in pijač ter druge industrijske namene.

Pravilnik je ministrstvo 22. decembra lani posredovalo v notifikacijo evropski komisiji, kjer je skladno z evropsko zakonodajo miroval do 23. marca. Veljati bo začel 14. aprila.

SKLEP

Stranke vladajoče koalicije so se zavezale, da bodo uredile pridelavo in rabo konoplje v medicinske in industrijske namene.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog zakona o gojenju in prometu s konopljo za medicinske namene, ki ureja njeno pridelavo, ne pa tudi rabe. Predlog je še vedno v medresorskem usklajevanju in ne bo sprejet pred koncem mandata aktualne vlade.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo nov pravilnik, ki poleg pridelave konoplje iz semen omogoča tudi pridelavo iz sadik. Trenutno ga še usklajujejo z vladno službo za zakonodajo, predvidevajo pa, da bo začel veljati julija, po koncu letošnje sezone setve konoplje.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pripravila pravilnik o trženju in razmnoževanju sadik navadne konoplje, ki bo urejal prodajo sadik navadne konoplje. Veljati bo začel 14. aprila.

Stranke vladajoče koalicije niso uredile pridelave in rabe konoplje v medicinske namene. Obljuba je prelomljena.

Preberi celotno analizo

Pojdi na seznam vseh obljub