Zunanja politika, migracije, vojska

Revizija nakupov vojaške opreme

ODD-ozadje-nova-varnost.png
Besedilo koalicijske pogodbe

Opraviti revizijo vseh do sedaj sklenjenih pogodb za nakup vojaške opreme in ustaviti vse postopke do zaključka revizije. Koalicija glede na spremenjene okoliščine ne podpira nakupa oklepnikov 8 x 8 Boxer. V ta namen bomo uporabili vsa razpoložljiva politična in pravna sredstva za preklic.

spremljlamo.png
Trenutni status obljube V izvajanju

Vlada se je seznanila z revizijo o smotrnosti nabave oklepnih vozil boxer in sklenila, da bo Slovenija nakup preklicala. Katere druge pogodbe bodo na ministrstvu še revidirali, niso pojasnili. Obljuba je v izvajanju.

spremljlamo.png
V izvajanju

Vlada bi preklicala nakup boxerjev

Samo Demšar, Matej Zwitter
16. 9. 2022

Sklep

Vlada se je seznanila z revizijo o smotrnosti nabave oklepnih vozil boxer in sklenila, da bo Slovenija nakup preklicala. Katere druge pogodbe bodo na ministrstvu še revidirali, niso pojasnili. Obljuba je v izvajanju.

Boxer_Land_400.jpg

Foto: Graham Robson-Parker, licenca Creative Commons

Vlada je sklenila, da se bo Slovenija umaknila iz programa Boxer, je minister za obrambo Marjan Šarec pojasnil 15. septembra, po 15. redni seji vlade. O tem bo ministrstvo obvestilo tudi medvladno organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR).

Vladajoče stranke so se v koalicijski pogodbi sicer zavezale, da bodo izvedle revizijo vseh pogodb za nakup vojaške opreme ter ustavile vse postopke do konca revizije. Posebej so poudarili, da ne podpirajo nakupa oklepnikov boxer 8 x 8, zato bodo za preklic pogodbe uporabili vsa politična in pravna sredstva.

Slovenija se je skupini držav, ki sodelujejo v projektu Boxer, pridružila 11. maja letos, ko je takratni minister za obrambo Matej Tonin z organizacijo OCCAR podpisal memorandum o soglasju k sodelovanju v tem programu.

Organizacija OCCAR je z nemškim proizvajalcem Artecom podpisala pogodbo v skupni vrednosti 281,5 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Na podlagi pogodbe bi Slovenija kupila 45 boxerjev, dokumentacijo, usposabljanje, rezervne dele, osnovno orodje in testno opremo za oklepnike.

Z obrambnega ministrstva so sicer za Oštro 7. septembra sporočili, da revizija pogodbe za nakup oklepnikov boxer še poteka, pred zaključkom revizije pa podrobnosti ne morejo komentirati. Po 15. seji vlade je minister za obrambo Marjan Šarec napovedal odstop od pogodbe.

Šarec je napovedal še, da bo ministrstvo do konca leta pripravilo rešitev za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona, pri čemer naj bi prihranilo vsaj 400 milijonov evrov »glede na dosedanje ocene, ki jih omenja revizijsko poročilo«. Podrobnosti o teh ocenah ni pojasnil. Ministrstvo smo zaprosili, da nam posredujejo kopijo poročila.

Vprašali smo tudi, katere druge pogodbe so revidirali, saj so v koalicijski pogodbi obljubili, da bodo opravili revizijo »vseh do sedaj sklenjenih pogodb za nakup vojaške opreme«. Pojasnili so le, da »kontinuirano izvajajo različne revizije postopkov in pogodb«.

Preberi celotno analizo

Pojdi na seznam vseh obljub
Za resor je odgovorna:
Gibanje svoboda.jpg

Gibanje Svoboda


Kaj so obljubili v predvolilnem programu:
Kaj je obljubila pred volitvami?

Stranka, ki je odgovorna za resor, v svojem predvolilnem programu na to temo ni imela obljub.