Kultura in mediji

Odprava posledic epidemije v kulturi

ODD-ozadje-nova-kultura.png
Besedilo koalicijske pogodbe

Evalvirati moramo posledice epidemije, sprejeti program sanacije ter ukrepe za revitalizacijo kulture in umetnosti.

ni-dokazov.png
Trenutni status obljube Nedotaknjena

Koalicija se je maja zavezala, da bo preučila posledice epidemije v kulturi, sprejela program sanacije ter ukrepe za revitalizacijo kulture in umetnosti. Do konca oktobra sodeč po objavah ministrstva za kulturo na tem področju niso storili še nič. Prav tako niso odgovorili na novinarska vprašanja, stanovske organizacije pa so opozorile na vrsto neuresničenih ukrepov za revitalizacijo kulture. Obljuba je nedotaknjena.

ni-dokazov.png
Nedotaknjena

Ministrstvo še ne odpravlja posledic epidemije v kulturi

Žana Erznožnik
3. 11. 2022

Sklep

Koalicija se je maja zavezala, da bo preučila posledice epidemije v kulturi, sprejela program sanacije ter ukrepe za revitalizacijo kulture in umetnosti. Do konca oktobra sodeč po objavah ministrstva za kulturo na tem področju niso storili še nič. Prav tako niso odgovorili na novinarska vprašanja, stanovske organizacije pa so opozorile na vrsto neuresničenih ukrepov za revitalizacijo kulture. Obljuba je nedotaknjena.

Kulturo sta epidemija in odnos prejšnje vlade pahnila v še slabše pogoje, je konec maja v svojem zagovoru pred imenovanjem na položaj ministrice za kulturo dejala Asta Vrečko.

Teden dni pred tem se je koalicija zavezala, da bodo preučili posledice epidemije ter sprejeli program sanacije in ukrepe za revitalizacijo kulture in umetnosti.

Toda sodeč po objavah ministrstva za kulturo te obljube še niso začeli izpolnjevati. Prav tako se v več kot treh tednih niso odzvali na novinarska vprašanja Oštra o ukrepih za sanacijo posledic epidemije, čeprav zakon o medijih predvideva odgovore v sedmih delovnih dneh.

V društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija so za Oštro.si opozorili, da bi morala vlada sočasno z odpravo posledic epidemije premisliti tudi o škodi zaradi političnega obračunavanja s kulturnim sektorjem in o pomoči kulturnemu sektorju zaradi energetske draginje.

Po oceni Asociacije lahko država škodo v kulturnem sektorju zaradi epidemije sanira samo z dodatnimi sredstvi za programe in projekte v javnem interesu. Pri ocenjevanju referenc prijaviteljev bi med drugim morala upoštevati, da nekateri ustvarjalci med epidemijo niso mogli opravljati dejavnosti.

V Asociaciji so predlagali tudi znižanje kriterijev za pridobitev in podaljšanje statusa samozaposlenega v kulturi s pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz proračuna. Med epidemijo namreč po oceni Asociacije številni delavci v kulturi zaradi zaprtij in ustavitev projektov niso mogli pridobivati referenc, potrebnih za pridobitev in ohranitev statusa samozaposlenega v kulturi. V teh primerih bi morala država povrniti tudi vse plačane socialne prispevke, do katerih bi bil ustvarjalec upravičen, če bi država upoštevala izpad ustvarjalnega dela zaradi pandemije, so pojasnili v Asociaciji.

Na problematiko pridobivanja referenc v času epidemije in posledične težave pri pridobivanju in ohranjanju statusa samozaposlenega v kulturi so v odgovoru za Oštro.si opozorili tudi v sindikatu za ustvarjalnost in kulturo Zasuk ter sindikatu kulture in narave Glosa.

V Glosi pričakujejo predvsem finančno podporo delavcem v kulturi, ki so med epidemijo ostali brez dela ali zaposlitve. Poleg neposrednih denarnih izplačil so omenili tudi možnost brezobrestnih posojil, nadomestil in nepovratnih sredstev za profesionalce v kulturi ter mala in srednje velika kulturna podjetja.

V Asociaciji pa so opozorili še na potrebo po okrepitvi štipendiranja za ustvarjalne poklice ter spodbudah za samostojne novinarje.

Poudarili so tudi, da so zaradi epidemije in izpada dohodkov številne organizacije na področju kulture izgubile kvalificirane kadre. Zato bi po njihovem mnenju vlada morala takoj dodeliti več sredstev za profesionalizacijo nevladnih organizacij v kulturi, s katerimi bi spodbujali zaposlovanje v tem sektorju.

Opozorili so še, da po epidemiji kulturne prireditve po njihovi oceni obišče manj ljudi. Dolgotrajna prekinitev kulturnih dejavnosti je namreč spremenila navade državljanov in s tem skorajda izničila dolgotrajna prizadevanja organizacij za razvoj občinstev, zato predlagajo, da bi vlada za obisk kulturnih prireditev namenila bone.

Preberi celotno analizo

Pojdi na seznam vseh obljub
Za resor je odgovorna:
Levica.jpg

Levica


Kaj so obljubili v predvolilnem programu:
Kaj je obljubila pred volitvami?

"Sprejeli bomo ukrepe za ponovni zagon in opolnomočenje kulture. Ocenili bomo škodo, ki so jo doživela posamična kulturna področja v času epidemije, in pripravili program sanacije."