Izobraževanje, znanost in inovacije, šport

Brezplačna šolska prehrana

ODD-ozadje-nova-izobrazevanje.png
Besedilo koalicijske pogodbe

V osnovnih šolah bomo vsem učencem zagotovili brezplačno prehrano. V Sloveniji 21. stoletja ni nobenega upravičenega razloga, da bi bil katerikoli otrok lačen.

ni-dokazov.png
Trenutni status obljube Nedotaknjena

Ministrstvo za izobraževanje za zagotovitev brezplačne šolske prehrane ni storilo še nič. Koalicijski poslanci so sicer zavrnili obravnavo zakonskega predloga SDS, ki bi vsem učencem in dijakom omogočil brezplačno šolsko kosilo in polovično subvencijo za šolsko malico. Gibanje Svoboda in Levica pa sta napovedala podporo zakonskima predlogoma inštituta 8. marec, ki ne predlaga brezplačne šolske prehrane v celoti, temveč le brezplačna kosila. Obljuba je nedotaknjena.

ni-dokazov.png
Nedotaknjena

Koalicija še brez ukrepov za brezplačno šolsko prehrano

Žana Erznožnik
8. 9. 2022

Sklep

Ministrstvo za izobraževanje za zagotovitev brezplačne šolske prehrane ni storilo še nič. Koalicijski poslanci so sicer zavrnili obravnavo zakonskega predloga SDS, ki bi vsem učencem in dijakom omogočil brezplačno šolsko kosilo in polovično subvencijo za šolsko malico. Gibanje Svoboda in Levica pa sta napovedala podporo zakonskima predlogoma inštituta 8. marec, ki ne predlaga brezplačne šolske prehrane v celoti, temveč le brezplačna kosila. Obljuba je nedotaknjena.

Koalicijske stranke so se zavezale, da bodo vsem osnovnošolcem zagotovile brezplačno šolsko prehrano. Levica se je k temu zavezala tudi v predvolilnem programu, Socialni demokrati pa so obljubili le uvedbo brezplačne malice, ne pa tudi kosila.

Po aktualnem zakonu o šolski prehrani so do brezplačne šolske malice upravičeni samo učenci iz družin z največ 591,22 evra mesečnega dohodka na družinskega člana, do brezplačnega šolskega kosila pa le otroci iz družin, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo v preteklem letu ni presegal 401,58 evra.

Na dan prisege nove vlade, 1. junija, je sicer opozicijska stranka SDS v državni zbor vložila predlog novele zakona o šolski prehrani, ki bi vsem učencem in dijakom omogočil brezplačno šolsko kosilo in subvencijo za polovico vrednosti šolske malice. Državni zbor je predlog mesec kasneje v prvi obravnavi zavrnil z utemeljitvijo, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Vlada načeloma podpira dostop učencev in dijakov do brezplačnih obrokov, vendar se s predlogom SDS ni strinjala iz več razlogov, denimo zato ne, ker bi imeli po njem najbolj ogroženi otroci subvencionirano le polovico malice namesto celotne, so pojasnili.

SDS je nato 31. avgusta v državni zbor vložila skoraj enak predlog. Ključna vsebinska razlika je bila v celoti brezplačna malica. Vlada se o tem predlogu še ni izrekla.

Predlog so v obravnavo vložili devet dni po tem, ko je inštitut 8. marec napovedal svojo kampanjo Za otroke gre, v okviru katere se zavzemajo za zagotovitev brezplačnih šolskih kosil za vse učence, ne pa tudi malice.

Po njihovi oceni je zagotovljen topel šolski obrok pogoj za produktivno preživet čas v šoli, učenci s subvencionirano prehrano pa so večkrat stigmatizirani. Poleg tega je ločnica med upravičenostjo do polne subvencije in obveznostjo plačila polne cene kosila preveč toga, menijo, zato so pripravili predloga sprememb zakonov o šolski prehrani in o osnovni šoli. S prvim bi uzakonili brezplačno kosilo kot pravico osnovnošolcev, z drugim pa bi določili, da je kosilo brezplačno za vse učence, ne glede na dohodke njihovih staršev.

Foto: Bor Slana/STA

V inštitutu so 5. septembra začeli zbirati 5000 overjenih podpisov podpore za vsakega od predlaganih zakonov, saj so ti potrebni za vložitev predloga v državni zbor. Njihov predlog so doslej podprle vse tri koalicijske stranke.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pojasnili, da bodo predloga še proučili in se nato o njiju izrekli.

Trenutno ne pripravljajo ali načrtujejo ukrepov za izpolnitev koalicijske obljube o zagotovitvi brezplačne šolske prehrane za vse učence. Pripravljajo pa interventni zakon, s katerim bi zagotovili dodatna proračunska sredstva za pripravo šolskih malic, da bi njihova cena kljub draginji lahko ostala enaka, šolam pa bi nadomestili izpad dohodkov.

ZPMS za brezplačno šolsko prehrano

Na zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), kjer že od leta 1953 spremljajo težave slovenskih otrok in mladostnikov in ščitijo njihove pravice, menijo, da je predlog inštituta 8. marec korak v pravo smer.

Po njihovi oceni je pri trenutni ureditvi subvencij za prehrano najbolj sporen način dodeljevanja pravic, po katerem družine, ki le malo presegajo cenzus, niso več upravičene do subvencije. Poleg tega ureditev ne razlikuje med družinami, ki morajo del dohodkov nameniti za najemnino in druge neizogibne stroške, in tistimi, ki takih stroškov nimajo.

Pojasnili so, da starši finančno stisko pogosto skrivajo, da njihovih otrok ne bi zasmehovali, zato nekateri kljub stiski ne zaprosijo za subvencionirano prehrano. Poleg tega so opozorili, da je lani po podatkih statističnega urada 40.000 otrok živelo pod pragom tveganja revščine, zato menijo, da bi bila rešitev stisk s šolsko prehrano »sprememba v smeri brezplačne prehrane za vse učence«.

Preberi celotno analizo

Pojdi na seznam vseh obljub
Za resor je odgovorna:
Gibanje svoboda.jpg

Gibanje Svoboda


Kaj so obljubili v predvolilnem programu:
Kaj je obljubila pred volitvami?

Stranka, ki je odgovorna za resor, v svojem predvolilnem programu na to temo ni imela obljub.